19 May 2017
Van wieg naar peuterbed

Leek het nog als de dag van gisteren dat je jouw zoon of dochter in zijn veel te grote ledikantje legde; nu groeit je peuter hetzelfde ledikant bijna uit. Misschien is het tijd om van bed te wisselen. Wanneer je kleine daar precies klaar voor is en hoe je het peuterbed kunt introduceren, lees je hier. Op naar het peuterbed!

Verschillende babybedjes

Is er een kindje op komst, dan is het bedje één van de belangrijkste aankopen van jonge ouders. En dat babybedje is in veel verschillende maten verkrijgbaar, met voor iedere maat een bijpassend matras en bijbehorend beddengoed. Het kleinste formaat babybed is het wiegje. Een wieg is knus, voelt geborgen aan en houdt je baby lekker warm. Een wiegje is dan ook heel geschikt voor de eerste maanden. Met zes maanden zijn de meeste baby’s te groot voor hun wieg geworden. Het matras voor een wieg meet 40 x 80 cm, het dekentje en lakentje meten 70 / 75 x 100 cm. Overigens kun je dit beddengoed ook gebruiken voor de kinderwagen. Een wiegje wordt niet altijd als eerste gebruikt. Veel ouders kiezen voor een hoog opgemaakt ledikant om mee te beginnen. Een babyledikant is hiervoor een geschikt formaat. Een matrasje voor dit ledikant meet 60 tot 120 cm en het beddengoed is 100 x 135 / 150 cm. Ten slotte kun je kiezen voor een groot babyledikant. Hier past een matrasje in van 70 x 140 cm en je maakt het ledikant op met beddengoed van 100 x 150.

Op naar het peuterbed

De eerste twee jaar zal je kindje nog prima in het ledikant passen, zeker als het een groot ledikant betreft. Maar op een gegeven moment zijn er signalen dat je kleine toe is aan een ander bed. Bijvoorbeeld als het ledikant toch krap wordt en er steeds minder ruimte is voor de armen en benen. Omdraaien in het ledikant wordt lastig en op den duur kunnen ledematen kunnen klem raken tussen de spijlen. Het is ook tijd voor een peuterbed als je kind uit het ledikant gaat klimmen. Dat is natuurlijk erg onveilig. Bij sommige ledikantjes kun je nog wel een zijkant verwijderen als tussenoplossing. Een derde mogelijkheid is dat het ledikant nodig is voor een klein broertje of zusje. Of misschien is je zoon of dochter er zelf aan toe en heeft hij al een groot bed bij een vriendje of vriendinnetje gezien. In al deze gevallen is het tijd om het ‘echte’ bed te introduceren. Je kunt meteen een 1-persoonsbed van 90 x 200 cm gebruiken of beginnen met een peuterbed. Een peuterbed is 75 x 150 cm en dus veel beter op het formaat van je twee- of driejarige afgestemd. En omdat de overstap van ledikant naar groot bed al best groot is, is het misschien wel zo fijn om met een knusser bed te beginnen!

Voor het eerst slapen in een peuterbed

Hoe zorg je ervoor dat je kleintje lekker gaat slapen in dat mooie, nieuwe bed? Dat doe je door peuterbed stapsgewijs te introduceren en hem daar goed bij te betrekken. Neem daar ruim de tijd voor; minimaal 2 weken. Het liefst in een periode zonder grote veranderingen, zoals een verhuizing of geboorte. Zet het peuterbed eerst bij het vertrouwde ledikant op de kinderkamer. Dan kan je peuter er alvast in spelen en aan het bed gewend raken. Leg vervolgens je kind bij het middagdutje eens in het peuterbed in plaats van zijn ledikant. Gaat dat goed, dan kan je peuter ook voor de nacht in zijn grote bed gaan slapen. Natuurlijk zal je kind eerst nog wel eens uit bed komen, maar breng hem dan weer rustig terug naar bed en zeg dat hij weer lekker moet gaan slapen. Uiteindelijk kan het ledikantje uit de kinderkamer. Betrek je peuter hierbij en haal samen het ledikant uit elkaar. Wat een mijlpaal. Je zoon of dochter is nu echt groot geworden!

Nieuw beddengoed

De overstap naar een nieuw peuterbed betekent ook de aanschaf van nieuw beddengoed. Een uitgelezen kans om het peuterbed nog aantrekkelijker voor je kind te maken! Zoek samen het mooiste dekbedovertrek uit en je kindje zal met een big smile onder de afbeeldingen van zijn lievelingsdier of favoriete tekenfilmheld gaan liggen. Daarnaast zullen veel peuters van een slaapzakje met lakentje en deken overgaan naar een dekbed met dekbedovertrek. Ook dit kun je stapsgewijs introduceren door je kindje eerst in zijn slaapzakje onder het dekbedovertrek te laten slapen. Vanaf twee jaar mag je kind ook met kussen slapen. Nu slaapt je peuter echt net als de grote mensen!

Tips & trucs

  • Maak van de eerste keer slapen in het peuterbed een feestje. Maak het bed samen op met het mooie nieuwe dekbedovertrek, installeer knuffels en andere bedgenootjes en neem uitgebreid de tijd voor de vaste bedrituelen.
  • Ben je bang dat je peuter uit bed zal rollen of vallen? Monteer dan een bedhek op het peuterbed of leg een zacht matras naast het bed.
  • Blijft je kind de voorkeur geven aan het ledikantje? Haal deze dan weg uit de kamer. Op het moment dat kinderen geen keuze meer hebben, leggen zij zich vaak verrassend snel neer bij de situatie.
  • Blijft je peuter ‘s nachts zijn nieuwe bed uit komen? Houd vol! Je peuter moet gewoon even wennen. Breng hem steeds terug naar zijn bedje en zeg rustig dat hij nu lekker gaat slapen.
  • Als je peuter echt bang is in zijn nieuwe bed, blijf er dan een paar nachten bij. Zo neemt zijn vertrouwen in het peuterbed toe. Gaat het goed, dan kun je dit weer afbouwen.
  • Check ook of hij vanuit zijn nieuwe bed geen vreemde schaduwen ziet of last heeft van lichtinval of tocht. Dan kan het helpen om het bed een nieuw plekje te geven.

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »