Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Marielle Blokzijl - Maandag 8 September 2016

    Verborgen slaaptekort

    Iedereen voelt zich weleens moe. Een avondje vroeg naar bed doet meestal wonderen. Maar wist je dat je ook kunt lijden aan slaaptekort zonder dat je dit in de gaten hebt? En dat terwijl verborgen slaaptekort net zo slecht is voor de gezondheid. Herken daarom de signalen en probeer die verraderlijke vermoeidheid te voorkomen met onze tips! 

     

    De signalen van verborgen slaaptekort

    Hoeveel uur slaap je nodig hebt, is voor iedereen persoonlijk. Wetenschappers stellen wel dat je met minder dan zeven tot negen uur slaap per nacht een verhoogd risico loopt op bijvoorbeeld hartaandoeningen en obesitas. Wellicht kun je prima functioneren op een kortere nacht of ben je het inmiddels gewend, maar dit zijn de sneaky signalen die erop wijzen dat je lichaam toch echt meer slaap nodig heeft:

     

    >> Je hebt de hele dag door trek. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ‘honger hormoon’ ghlerine extra wordt aangemaakt wanneer je te weinig hebt geslapen. Je lichaam vraagt daardoor om extra - vooral zoet en vet - eten. Dit is meteen de reden waarom mensen met een slaaptekort een verhoogd risico lopen op obesitas.

    >>Je bent huilerig. Een vermoeid brein kan negatieve prikkels niet goed verwerken, zo is gebleken uit onderzoek. Het gevolg is dat je heftiger op emotionele beelden zal reageren dan anders.

    >> Je kunt je niet concentreren en bent vergeetachtig. Vermoeidheid is de oorzaak van deze en andere cognitieve problemen, zoals verwarring en leerproblemen.

    >> Je blijft maar snotteren, hoesten en niezen. Te weinig slaap is funest voor de weerstand en dat vertaalt zich al snel in een voortslepende verkoudheid. Zo lopen mensen met minder dan zeven uur slaap maar liefst drie keer meer kans op een verkoudheid dan mensen met minimaal acht uur slaap!

    >> Je stoot je constant en laat alles vallen. Ook onhandigheid is een vervelende bijkomstigheid van vermoeidheid. Zonder voldoende slaap zullen je motorische vaardigheden sterk verminderen, net als je reflexen, gevoel voor evenwicht, dieptezicht en reactietijd.

    >> Je libido bevindt zich op een dieptepunt. Dat andere wat ook tussen de lakens gebeurt heeft een sterke invloed op je libido. Minder slaap betekent dus minder zin in seks.

     

    verboregn slaaptekort

     

     

    Je slaappatroon aanpassen

    Herken je bovenstaande signalen, dan ligt de oplossing voor de hand: eerder naar bed! Tenminste, als je dan ook kúnt slapen. Met onderstaande tips lig je op tijd erin en beland je ook nog eens snel in dromenland:

     

    >> Stel een vaste bedtijd vast. De eerste nacht zul je misschien niet meteen slapen, maar houdt het consequent aan. Je lichaam zal eraan wennen en het slaapritme aanpassen.

    >> Wacht niet tot je moe bent voordat je op bed gaat. Zolang je actief bent, zal je lichaam zich niet ontspannen en ontvang je geen vermoeidheidssignalen. Toch op bed dus, ook al hoef je nog niet te gapen. Neem desnoods een boek mee, maar geen telefoon of tablet. Het licht van deze schermen voorkomt de aanmaak van melatonine en houdt je dus wakker!

    >> Laat cafeïne en suiker staan. Een kop kruidenthee of beker warme melk voor bedtijd is wel aan te raden. Net als een warme douche!

    >> Maak je slaapkamer op orde. Een goede slaapomgeving wordt vaak onderschat, maar een rustige en donkere slaapkamer met een fijn bed is van grote invloed op je nachtrust! Kies ten eerste het juiste beddengoed. Maak je bed op met een dekbed van jouw voorkeur (wol, synthetisch, dons, etc.) dat past bij het seizoen. Een zomerdekbed kun je extra koel maken met een dekbedovertrek van katoen satijn en een winterdekbed wordt nog behaaglijker met een flanellen dekbedovertrek. Zorg ook voor een goed hoofdkussen. Lig je op je zij, slaap je op je rug of ben je een buikslaper? Bij elk type slaper hoort weer ander soort kussen.  

    warm flanel in de winter, koel katoen satij voor de zomer

    >> Heb je een te druk hoofd, leg dan een notitieblok naast je bed. Hierop kun je de belangrijke dingen opschrijven om er morgen pas weer naar te kijken. Ontspanningsoefeningen (zoals ademhalingstechnieken) helpen je om je hoofd en lichaam tot rust te brengen. Er zijn ook apps die je daarin kunnen begeleiden, zelfs totdat je in slaap valt.

    >> Ten slotte kun je de natuur een handje helpen door melatonine te slikken. Dit is het stofje dat in het lichaam vrijkomt wanneer het donker wordt, waardoor je slaperig wordt. Een dosering van tenminste 1 mg helpt om sneller in slaap te vallen.

     

    Als je hiermee aan de slag gaat, zul je zien dat je een stuk fitter bent en overdag geen last meer hebt van die vervelende vermoeidheidsverschijnselen. En nu de dagen korter worden, is het geen straf om wat eerder je bed op te zoeken - zeker niet als je jezelf trakteert op een mooi en zacht flanellen dekbedovertrek om onder te kruipen. Slaap zacht alvast!

     

    De dagen worden korter, maak de nachten langer

     

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »