18 August 2016
Naar bed, naar bed zei Duimelot...

Je kind naar bed brengen… Het klinkt zo eenvoudig, maar het heeft soms heel wat voeten in aarde. Van eindeloze treuzeltechnieken tot regelrechte verlatingsangst: elke ouder maakt het drama wel eens mee. Laat bedtijd lekker soepel verlopen en sluit de dag ontspannen af met deze tips!

 

Kalmte kan je redden

Aan het eind van de dag ben je moe en redelijk gestrest. Want uit je werk nog je vermoeide peuter ophalen uit de crèche, het avondeten bereiden met een jengelende dreumes aan je been of strijd aan tafel voeren met je weerspannige kleuter: het bevordert de sfeer niet bepaald. En zodra jij gespannen en gehaast gaat doen, zet je kind zijn hakken in het zand. De truc is dan ook: blijf kalm. De rust die je uitstraalt, neemt je kind over. Een vaste bedtijd en een vast ritueel helpen daarbij. Rituelen geven je kind houvast, bereiden hen voor op het slapen en voor jou is het ook lekker makkelijk. Ga ervan uit dat je kind zo’n twintig minuten nodig heeft om de overgang naar slapen te kunnen maken. Gaat je kind later naar bed dan de bedoeling was, haast het ritueel dan niet. En: probeer er van te genieten. In plaats van een strijd wordt het bedtijdritueel dan een fijn moment samen. Bovendien heeft je kind jou nu even voor zichzelf en dat vormt een mooie gelegenheid om zijn diepste zielenroerselen met je te delen. Mooi toch!

 

Een slaapkamer om van te dromen

De slaapkamer: de plek waar het allemaal gebeurt! Voor je kleuter is zijn kamer waarschijnlijk al echt een eigen domein, een plek waar hij met vriendjes ongestoord kan spelen of zich even kan terugtrekken. Je peuter of dreumes heeft dat nog niet zozeer, en gebruikt zijn kamer vooral om te slapen. Zorg er in elk geval voor dat je kind zijn bed associeert met slapen en niet met spelen. Maak er een heerlijke slaapplek van waar hij zich fijn en veilig voelt. Zijn knuffels houden de wacht, een bidon met water staat binnen handbereik en een nachtlampje verdrijft de duisternis. Mooi beddengoed doet ook wonderen. Is je kleine idolaat van de film ‘Frozen’ of helemaal weg van dino’s? Een kinderdekbedovertrek met zijn helden erop zorgt ervoor dat je kind elke avond met genoegen onder zijn dekens kruipt. Mocht je kindje soms nog in bed plassen, dan kun je gebruik maken van een waterdicht hoeslaken om het matras te beschermen. Als er ‘s nachts een ongelukje gebeurt dan is het slechts een kwestie van hoeslaken verschonen om schoon en droog weer verder te kunnen slapen. Is je kind bang om een nachtmerrie te krijgen? Hang dan een dromenvanger op en leg goed uit wat hiervan de bedoeling is. Voor de meeste kinderen is dit idee al voldoende om rustig in slaap te kunnen vallen. Sweet dreams!

Een slaapkamer om van te dromen

 

Anti-treuzeltechniek tactieken

Laten we eerlijk zijn, kinderen hebben het niet makkelijk. De hele tijd maar doen wat de grote mensen zeggen...geen wonder dat ze elke kans benutten om de machtsverhoudingen om te keren! Rond bedtijd hebben kinderen een belangrijk wapen in handen: treuzelen. Met deze tactieken kun je de strijd op een leuke manier winnen:

>> Maak er een spelletje van. Je staat al eindeloos te wachten totdat je kind eindelijk zijn T-shirt uittrekt. Zeg dan bijvoorbeeld: ik durf te wedden dat jij niet binnen tien tellen je shirt kunt uittrekken of geef punten voor elk kledingstuk dat in één keer in de wasmand wordt gegooid.

>> Maak er een grapje van door bijvoorbeeld de boel te overdrijven of juist heel laconiek te doen. Humor breekt de spanning en werkt veel beter dan boos doen om je kind te laten meewerken.

>> Betrek er een klok bij. Met een kookwekker, timer, wekker of klok kun je afspreken hoelang je kind tanden moet poetsen, wanneer hij in bed moet liggen en wanneer het licht uitgaat. Maar laat de klok niet de baas zijn over jullie bedtijdritueel: een verhaaltje mag best iets langer duren. Zo sluit je de dag fijn en positief af!

Mooie kinderdekbedovertrekken om lekker te slapen

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »