17 February 2017
Maakt samen slapen gelukkig?
Heerlijk tegen het warme lijf van je partner aankruipen en innig verstrengeld samen in slaap vallen. Of beneden nog even televisie kijken terwijl je lief al op bed ligt. Of misschien behoor je wel tot de lucky few die de halve nacht wakker ligt vanwege het gesnurk van je bedgenoot. Hoe slapen jullie samen en zegt dat iets over jullie relatie?

Knuffelend in slaap vallen

Lekker samen onder de dekens kruipen en knuffelend in slaap vallen: dat is iedere dag weer een feestje. Niks voelt heerlijker dan tegen iemand aan liggen van wie je het meeste houdt. Dat gevoel ontstaat deels doordat je lichaam oxytocine aanmaakt, het 'knuffelhormoon'.  Oxytocine speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Samen slapen versterkt jullie band en dat is uiteraard alleen maar positief voor jullie relatie. Bovendien voel jij je veilig en geborgen en zul je lekkerder in slaap vallen dan wanneer je alleen ligt.
 

Wakker liggen door snurken

Wanneer je (partner) snurkt, wordt samen slapen een stuk minder romantisch. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee uur van hun nachtrust kwijt zijn omdat hun partner snurkt. En dat kan je opbreken. Als je samen in bed ligt terwijl één slaapt en de ander wakker ligt, kun je bovendien niet echt spreken over samen slapen. Op lange termijn kan het zelfs funest zijn voor jullie relatie. Wanneer het snurkprobleem niet wordt opgelost, is apart slapen een oplossing. Niet zo romantisch misschien, maar als jullie allebei een goede nachtrust krijgen, worden de dagen wel weer een stuk plezanter!

 

Maakt samen slapen gelukkig
 

 

Op verschillende tijden of tegelijk naar bed

Ben jij een ochtendmens en je partner een nachtbraker? Dan is de kans groot dat jullie op verschillende tijden naar bed gaan. Maar volgens recent Amerikaans onderzoek zou dat helemaal niet goed zijn voor jullie relatie. De onderzoekers ontdekten dat het apart naar bed gaan de kans vergroot dat partners uit elkaar groeien. Juist omdat stellen vaak in bed de meest intieme tijd van de dag met elkaar brengen. Niet alleen samen knuffelen, maar ook even de dag doornemen. En dat valt weg als je niet tegelijk naar bed gaat. Wij denken dat lang niet alle stellen die tegelijk naar bed gaan aan pillow talk doen. Zij liggen liever nog even te lezen in hun boek of op hun smartphone voor het slapen gaan. En daar is niks mis mee, zolang er overdag genoeg ruimte is voor intimiteit en goede gesprekken!
 

Apart slapen

Als je (partner) snurkt, slaapwandelt of enorm zweet, als jullie kleine kinderen hebben die 's nachts wakker worden of als jullie dag- en nachtritme enorm verschillen, is samen slapen helemaal niet zo fijn. Dan is apart slapen een prima oplossing. Misschien een taboe, maar als jullie daar sámen voor kiezen omwille van jullie nachtrust: waarom niet? Zolang jullie maar genoeg alternatieve mogelijkheden hebben voor de lichamelijke intimiteit!

 

Kortom: over samen slapen wordt veel gezegd en geschreven, maar niemand kan echt beoordelen wat het zegt over jullie relatie. Samen slapen heeft zijn voordelen, maar soms ook grote nadelen. En een slechte nachtrust kan een relatie net zo goed opbreken. Samen een manier vinden om allebei lekker te kunnen slapen, op welke manier dan ook, lijkt ons altijd de beste oplossing!

 

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »