Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 8 April 2017

    Kater? Slaap hem weg!

    Na afgelopen Koningsdag (of Koningsnacht) is het je misschien wel weer overkomen: je hebt een kater! Het was wel erg gezellig in de stad en de biertjes smaakten nét iets te lekker. Een leuk feestje gehad dus, maar de volgende dag moet je dat bekopen met hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een gevoel van algehele malaise. Met onze tips voel je jezelf hopelijk snel weer beter!

    Hoe voorkom je een kater?

    Het is nu mosterd na de maaltijd, maar misschien heb je er wat aan voor het volgende feestje. Hoe kun je een kater voorkomen? Door helemaal geen alcohol te drinken weet je zeker dat je de volgende ochtend niks te vrezen hebt. Maar je kunt ook alcohol drinken zonder daar veel last van te krijgen. De belangrijkste anti-kater maatregel is: drink niet te snel. Als je de biertjes in een hoog tempo achterover slaat, kan je lever dit niet aan. Hierdoor hoopt het stofje acetaldehyde zich op in je lever en die veroorzaakt uiteindelijk je kater. Bovendien kan je maag de snelle toevoer niet verwerken en raakt je maagwand geïrriteerd. Gevolg: misselijkheid, braken en algehele brakheid. Ook kun je beter beginnen met de sterke drankjes om daarna over te gaan op het bier. Andersom kan het je alcoholinname namelijk versnellen. Ook zijn er drankjes die je beter kunt vermijden. Goedkope, donkergekleurde alcoholische dranken en alcoholische dranken met bubbels zijn beruchte kater veroorzakers. Daarnaast helpt het om tussen de drankjes door zoveel mogelijk water te drinken. Alcohol droogt namelijk je lichaam in rap tempo uit en dat is één van de oorzaken van een kater. Met voldoende aanvullend vocht kun je dit voorkomen. Ten slotte helpt het ook om eerst een goede bodem te leggen. Met een flinke voorraad (vet) voedsel in je maag kan je lichaam de alcohol beter absorberen. En sla ook de laatste stop bij de shoarmaboer ook niet over. Zo’n nachtelijke schranspartij helpt je lichaam de alcohol sneller op te nemen, zodat je er de volgende dag minder last van hebt. Neem liever geen pijnstiller voor het slapengaan; je lever heeft het al druk genoeg. Wil je toch iets innemen, kies dan nooit voor paracetamol. De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk erg slecht voor je lever en nieren!

    Kater? Slaap hem weg!

    Word je de volgende ochtend toch wakker met het gevoel dat je bent overreden door een stadsbus, met een kamer die om je heen draait en de smaak van een dood vogeltje in je mond? Kruip dan als het even kan zo snel mogelijk weer onder de dekens! Tijdens je slaap kan je lichaam zich het beste herstellen en ben je het snelst van dat brakke gevoel verlost. Slapen is dus het beste medicijn tegen een kater. Wel is het slim om eerst je vochttekort aan te vullen. Dat helpt je van de hoofdpijn en misselijkheid af. Neem het liefste water of thee. Geen kruidenthee: dit vertraagt de afbraak van alcohol. Koffie en sinaasappelsap zijn niet echt bevorderlijk voor je toch al geïrriteerde maag. Dat koffie door de cafeïne vochtafdrijvend werkt, is echter een fabel. Om die reden hoef je je bakkie pleur dus niet te laten staan. Eet een omelet of gekookt eitje: ei is als bron van proteïnen en B-vitaminen het ultieme anti-katerontbijt. Hierbij kun je een aspirine of ibuprofen innemen om de hoofdpijn sneller te verdrijven. Liever geen paracetamol. Na een stevig nachtje doorhalen is de kans namelijk groot dat er nog alcohol in je lichaam zit en de combinatie van alcohol en paracetamol is slecht voor je lever en nieren. Kruip vervolgens weer je bedje in, doe je oordoppen in en slaap de kater weg!

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »