24 November 2017
Babykamer inrichten zonder stress

Als er een kleintje op komst is, wil je de babykamer op tijd inrichten. Vooral bij je eerste kindje is dat een behoorlijke onderneming en best lastig. Want wat heb je nu echt wel nodig en waar kun je wel zonder? Welke stijl kies je en welke kleuren? Van je omgeving krijg je vast goedbedoelde tips en adviezen, maar daar kun je juist onzeker van worden. Daarom hebben we voor alle aanstaande papa’s en mama’s een praktisch stappenplan gemaakt voor het inrichten van de babykamer!

Meten is weten

Een goede voorbereiding scheelt het halve werk. Ga eens in de toekomstige babykamer staan en bekijk de ruimte goed. Waar zit het raam, de deur, de buitenmuur en zijn er schuine daken? Wat zijn de mogelijkheden om babymeubels neer te zetten? Meet de lengte en breedte van de kamer op, zodat je straks op papier verschillende inrichtingen kunt uitproberen.

Wanneer de babykamer nog leeg is, kun je heel goed bepalen wat de meest praktische inrichting is. Doe eens alsof je jouw baby uit zijn bedje haalt en naar de commode brengt, waar je hem gaat aankleden of verschonen. Door deze handelingen na te spelen, merk je vanzelf of je makkelijk bij het ledikant kunt en goed voor de commode kan staan. Terwijl je voor de commode staat, moet je met 1 hand makkelijk bij de verzorgingsproducten en de kleding kunnen, terwijl je andere hand op je baby rust, zodat je altijd veilig je kleintje kunt verzorgen. Is dit niet het geval, probeer dan een andere inrichting en doe de test opnieuw.

Welke babymeubels?

In dit stadium bepaal je welke babymeubels er in de babykamer komen te staan en van welk formaat ze kunnen zijn. Dat kun je heel handig zien door op de plattegrond van de babykamer losse post-it briefjes te plakken, waarop de babymeubels op schaal zijn getekend. Zo kun je makkelijk schuiven en verschillende meubels en inrichtingen uitproberen. Je zult in elk geval een ledikant, commode en kledingkast nodig hebben. Je kunt deze drie meubels in 1 keer in dezelfde stijl aanschaffen door een complete babykamer te kopen. Als je liever alles apart koopt of al een deel van de inrichting hebt, zoals een bedje dat al generaties in de familie is, kun je de babymeubels beter los van elkaar kopen.

De inrichting verder bepalen

Nu je een goed beeld hebt van de inrichting en welke babymeubels erin komen te staan, kun je de rest van jullie wensen vaststellen. Willen jullie een landelijke, klassieke, trendy, kleurrijke of strakke babykamer? Hoe is het met de verlichting gesteld? Is er andere vloerbedekking nodig? Wat voor raambekleding kiezen jullie? Houd hierbij ook rekening met zonlicht; misschien is een verduisteringsgordijn noodzakelijk. Denk ook aan de accessoires voor de babykamer, zoals een speelkist en kapstokje voor boven de commode. Met de commode barrier maak je het verschonen een stuk veiliger en prettiger. Dankzij dit een opzetstuk voor de commode kun je altijd recht voor je kindje staan. Zijn al jullie wensen duidelijk, maak dan een lijstje van alles wat jullie moeten aanschaffen en wat het budget is.

Tip: door te kiezen voor een meegroeibed of cotbed, koop je een ledikant en peuterbedje in één. Een goede investering in de toekomst!

Kleur en aankleding

Ten slotte bepaal je de kleur en daarmee een groot deel van de uitstraling van de kinderkamer. Houd je alles neutraal, kies je voor meerdere kleuren of wil je gebruik maken van een kleuraccent op 1 wand? Wil je ook een wand behangen of gaan jullie alles verven? Moet ook het houtwerk worden geverfd en zoja, in welke kleur? Om de kleuren van de babykamer te bepalen, kun je bij bouwmarkten en verfwinkels kleurkaarten en behangstalen bekijken. Ook kun je bij het zoeken naar babymeubels veel inspiratie opdoen. Voor de verdere aankleding van de babykamer kun je kiezen voor muurstickers, waarmee je heel duidelijk een sfeer of thema kunt neerzetten. De kleur van de gordijnen en een vloerkleed (let op eventueel struikelgevaar) doen ook veel voor de sfeer. Met babydekens, accessoires, knuffels en verlichting tenslotte kun je nieuwe kleuraccenten aanbrengen of juist dezelfde accentkleur doorvoeren.

Als het goed is, heb je nu duidelijk wat er allemaal aangeschaft en gedaan moet worden. Dan kun je nu de babymeubels bestellen en de werkzaamheden plannen. Zo heb je ruim de tijd om zonder stress een prachtig kamertje voor de kleine klaar te maken!

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »