05 January 2017
Slapen maakt slank!
Januari is een topmaand voor sportscholen. Na alle chocoladeletters, pepernoten, overdadige kerstdiners en oliebollen zijn de meeste mensen in december een aantal kilo’s gegroeid. In januari worden sportscholen dan ook massaal bezocht om dat extra gewicht eraf te trainen. Maar wist je dat goed slapen ook kan helpen om af te vallen? Slapend slank worden: het lijkt een sprookje, maar het is echt waar!

Voldoende slaap voorkomt een hongergevoel

De belangrijkste manier waarop slapen betrokken is bij je lichaamsgewicht, is de invloed van slapen op de aanmaak van het ‘hongerhormoon’ ghreline. Ghreline is betrokken bij het opwekken van hongergevoel, de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Maak je erg veel ghreline aan, dan kun je constant honger hebben. Ook heb je weinig energie en veel zin in zoet en vet eten. Ghlerine wordt in eerste instantie door de maagwand afgescheiden als de maag leeg is. Zodra dit hormoon je hersenen bereikt, wordt daar je hongergevoel ‘aangezet’. Je krijgt trek in eten en je maag wordt weer gevuld. Goed geregeld dus! Maar nu is uit onderzoek gebleken dat ghlerine niet alleen wordt aangemaakt als je maag leeg is, maar ook als je te weinig slaapt. Elk uur dat je aan slaap verliest, maakt je lichaam maar liefst vijf procent meer ghlerine aan! Daardoor vraagt je lichaam na een te korte nacht om extra eten - en dan ook nog eens zo zoet en vet mogelijk. Deze invloed gaat zo ver dat mensen met een slaaptekort een verhoogd risico lopen op obesitas. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt om die onstilbare trek in calorierijke lekkernijen te voorkomen!

Met een goede nachtrust beweeg je overdag meer

Een gebrek aan slaap heeft natuurlijk op veel meer manieren invloed. Zo zal iemand die ‘s nachts wakker is onvermijdelijk voor een open koelkast komen te staan. Bovendien zal je na slechts vijf uur slaap niet staan te trappelen om naar de sportschool te gaan. Je hebt veel minder energie en geen fut om dingen te ondernemen. En aangezien overdag bewegen een positieve invloed heeft op je slaap, houdt het gevolg de oorzaak in stand. Alleen door goed te slapen, kan die cirkel doorbroken worden. Probeer dus op tijd de televisie uit te zetten en de telefoon weg te leggen. Lees een boek of luister naar muziek en duik op tijd in je bed. Maak je slaapkamer zo prettig en donker mogelijk. Gebruik een dekbed en dekbedovertrek dat past bij het seizoen: warm flanel in de winter en koel katoen satijn in de zomer. Zo lig je nooit te warm of te koud en dat helpt om goed door te kunnen slapen. Zo ben je overdag fit en gemotiveerd om te bewegen en gezond te eten!

Met slapen verbrand je calorieën

Ons lichaam verbruikt altijd energie om ons hart te laten kloppen, op temperatuur te blijven en de stofwisseling op gang te houden. Zelfs als we slapen gaat dit gewoon door. Dat betekent dat je met slapen calorieën verbrandt. Veel is het helaas niet: een persoon van 80 kg die een half uurtje slaapt zal 40 calorieën verbranden. Ter vergelijking: tijdens een half uur wandelen zal die 160 calorieën verbranden. Er is wel een manier om meer calorieën tijdens het slapen te verbranden: door je spierweefsel te trainen. Hoe meer spieren je kweekt, hoe meer energie je lichaam in ruststand verbruikt. Dus toch maar naar de sportschool..?

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »