1 persoons dekbedden
Al onze 1 persoons dekbedden staan hier bij elkaar. Dit zijn dekbedden met een breedte van 140 centimeter en een lengte van 200 of 220 cm. Van de 1 persoons dekbedden zijn verschillende soorten te koop, met verschillende vullingen, tijken, diktes en warmtes. Hieronder lees je er alles over!
Soorten 1 persoonsdekbed
Een 1 persoons dekbed wordt vaak gekocht voor de kinderkamer of logeerkamer. Ook zijn er veel stellen die op een 2 persoonsbed het liefst onder hun eigen dekbed slapen. Met elk een 1 persoons dekbed, stoor je elkaar namelijk veel minder in je slaap! De functie van het dekbed is belangrijk voor de keuze van het soort 1 persoons dekbed. Je kunt namelijk kiezen uit dunne of dikke dekbedden, van extra hoge kwaliteit, extra warm of juist extra ventilerend. Om je te helpen bij het kopen van een 1 persoons dekbed, zetten we de verschillende eigenschappen en soorten dekbedden op een rijtje. Zo weet je zeker dat je de juiste aankoop doet!
Warmte 1 persoons dekbed
Hoe dikker een 1 persoons dekbed, hoe warmer? Ja, enigszins klopt dit wel. Maar sommige vullingen zijn wel warm en toch niet zo dik. Daarom wordt de warmte van een dekbed aangegeven met warmteklassen. Deze klassen lopen van 1 tot 4 en zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed. Klasse 1 is het warmst (vanaf 8,8 cm dik). Klasse 2 (6,2 cm - 8,2 cm) vinden de meeste mensen het prettigst. ben je ‘s nachts snel warm, kies dan Klasse 3 (4 tot 5,7 dik dik). In de zomer kun je het beste slapen onder een zomerdekbed van Klasse 4 (2,0 tot 3,4 cm).
Soms wordt de warmte van een 1 persoons dekbed ook aangeduid met de TOG waarde. De TOG waarde is een richtlijn voor de temperatuurregulatie van baby’s. De richtlijn voor de TOG waarde van beddengoed tov de omgevingstemperatuur is als volgt:
Bij een omgevingstemperatuur van 16-19 °C: TOG van 2.5
Bij een omgevingstemperatuur van 20-22 °C: TOG van 2.0
Bij een omgevingstemperatuur van 23-24 °C: TOG van 1.0
Bij een omgevingstemperatuur van - +24 °C: TOG van 0.5
4 seizoenen dekbed
Een 4-seizoenendekbed heeft 3 warmteklassen omdat die uit verschillende delen bestaat. Eén deel is een zomerdekbed van warmteklasse 4, het andere deel is een dikker dekbed van klasse 3. Die 2 delen kunnen op elkaar worden gelegd of met drukknopen vast worden gemaakt, zodat je een extra warm dekbed van warmteklasse 1 creëert.
Dekbed vulling
De dikte, warmte en het gewicht van een dekbed worden bepaald door de vulling. Holle vezels hebben bijvoorbeeld veel volume maar zijn wel licht en ook erg warm. Wol is een stuk zwaarder en dons is heel licht en soepel. Een licht dekbed van dons kan dus warmer zijn een zwaarder dekbed van wol!
Hier alle vullingen en hun eigenschappen op een rijtje:
- Dons. Een 1 persoons dekbed van dons is heerlijk warm en ventileert ook zeer goed. Het donsgehalte varieert van 15% tot 100%. Meestal bestaat de vulling bestaat uit dons gemengd met kleine veren. Hoe meer dons, hoe warmer, lichter en soepeler het dekbed. Het percentage dons vind je terug op het label en bij de productomschrijving.
- Wol. Een 1 persoonsdekbed van wol is fijn als je veel transpireert. Wol reguleert namelijk de temperatuur en het vocht als de beste. Het materiaal kan veel vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Ook bevat wol een zelfreinigende stof: lanoline. Dit natuurlijke wolvet maakt een 1 persoons dekbed van wol bacteriewerend en vuilafstotend.
- Holle vezel. Een 1 persoons dekbed met holle vezel is erg isolerend en lichter dan een donzen dekbed. De synthetische vulling ventileert echter minder goed dan dons, wol of katoen. Omdat dit dekbed in de wasmachine wasbaar is op hoge temperaturen, is dit een ideale keuze voor mensen met een (huisstofmijt)allergie.
- Katoen. Een 1 persoons dekbed van een vulling van katoen zit qua gewicht tussen dons en wol in. Een katoenen dekbed ventileert en isoleert prima.
- Zijde. Een 1 persoonsdekbed met zijde als vulling is een alternatief voor een donzen dekbed wanneer je gevoelig bent voor huisstofmijt of het snel warm hebt. Zijde is namelijk minder warm en stoffig dan dons. Een zijden dekbed valt heel soepel om je lichaam, isoleert erg goed en is nog lichter van gewicht dan dons.
Dekbed tijk
Om de dekbed vulling zit een tijk. De tijk is de buitenste laag van elk dekbed en kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Kies je voor katoen, zijde of wol, dan zal de tijk voor goede ventilatie zorgen. Extra voordeel van een tijk van katoen is dat het (katoenen) dekbedovertrekken heel goed op hun plaats houdt. Daarnaast kan een tijk een meer open of dicht weefsel hebben. Een meer open weefsel geeft extra ventilatie, maar laat ook huisstofmijt sneller door. Een dichter tijk biedt meer bescherming tegen stof en mijt. De tijk van een donzen dekbed moet dicht genoeg zijn om geen veertjes uit het tijk te laten steken. Ook zegt de manier waarop de tijk is gestikt iets over de kwaliteit van een donzen dekbed. De vakken die door het stiksel worden gevormd, moeten namelijk niet te groot zijn. Anders blijft het dons niet goed verdeeld over het dekbed.
Hopelijk is met deze uitleg de keuze voor een 1 persoons dekbed iets makkelijker geworden. Mocht je toch meer advies willen, neem dan gerust contact met ons op! Kijk voor onze gegevens bij Klantenservice.