17 November 2017
De betekenis van je dromen

Je kent het vast wel: je wordt wakker en moet eerst eens even goed nadenken over wat er vannacht allemaal gebeurd is. Je hebt die nacht flink liggen dromen! Als je een bijzondere droom hebt gehad of vaak hetzelfde droomt, vraag je jezelf vast af wat dit betekent. De betekenis van dromen kan soms leiden tot verrassende inzichten!

Droom leren onthouden

Hoewel je elke nacht een paar keer droomt - we dromen elke nacht ongeveer 25% van de tijd  - ben je het gros vergeten zodra je wakker wordt. Als je jouw dromen beter wilt onthouden dan kun je dat trainen. Leg daarvoor een schrift naast je bed. Probeer zodra je wakker wordt de droom terug te halen en zet meteen (een aantal steekwoorden van) je nachtelijke avontuur op papier. Om je droom terug te halen, kan het helpen om je stemming te peilen. Vaak wordt je met een bepaald gevoel wakker dat gerelateerd is aan je droom. Voordat je gaat slapen, kun je jezelf ‘opdracht’ geven om je droom te onthouden. Zeg een paar keer (in gedachte) dat je de volgende ochtend je droom nog wilt weten en je zult je droom beter kunnen vasthouden. Ten slotte is bewezen dat mediteren helpt om je dromen te onthouden. Een meditatie van 10 tot 15 minuten helpt je gedachtestroom terug te brengen en ruimte te creëren voor droombeelden. Bovendien is mediteren een prima manier om snel in slaap te vallen!

Betekenis van dromen

Niet iedereen gelooft in de betekenis van dromen. Eén theorie is dat dromen puur functioneel zijn. Elke nacht houden je hersenen grote schoonmaak en je dromen zijn daarvan de opwaaiende stofdeeltjes. Dromen vertellen iets over de 'overtollige informatie' die je overdag in je onderbewuste hebt opgenomen, maar meer ook niet. Een nieuwe theorie is dat dromen bijdragen aan ons leerproces. Tijdens de REM-slaap worden de ‘foutjes’ herstelt van het leerproces dat we elke dag ondergaan. De nieuwe verbindingen in de neocortex van de hersenen worden gecontroleerd en waar nodig hersteld. Toch is er nog altijd een grote groep die gelooft in de betekenis van dromen. Volgens deze mensen zitten dromen vol symbolen. Door deze droomsymbolen op een bepaalde manier te interpreteren, geven dromen inzicht in je psyche en je gevoel.

Veel voorkomende droomsymbolen

Een droom heeft veel terugkerende elementen. Deze droomsymbolen komen veel voor en dit is hun betekenis:

  • Missen van een trein, bus, vliegtuig of boot. Je bent de hele droom aan het rennen en vliegen om je aansluiting te halen, maar je mist hem toch. Waarschijnlijk ben je bang dat je iets in je leven mist of gaat missen; zoals een relatie, bepaalde carrière of een vakantie. Waar zit je gemis?
  • Je moet opnieuw (rij)examen doen. Maar oh wee, je hebt helemaal niet gestudeerd of het verkeerde voorbereid! Je begint te laat of je kunt je niet concentreren. Deze droom duidt erop dat je te kampen hebt met prestatie issues. Leg je de lat voor jezelf te hoog? Ben je bang niet aan verwachtingen van anderen te voldoen? Eist je baan een te hoge tol?
  • Naakt lopen. Je loopt in de winkel, stad, op het werk of op school en beseft ineens dat je geen kleren aan hebt! Dit kan veel dingen betekenen en wijst erop dat je je op het moment kwetsbaar voelt. Ben je bang om het oordeel van anderen? Waarom durf je jezelf niet bloot te geven?
  • Tanden vallen uit. Gatsie, je kies zit los en trek je er zo uit! Of al je tanden vallen zomaar uit je mond. Natuurlijk kan dit duiden op een gebitsprobleem waar je in het dagelijks leven mee zit. Figuurlijk gesproken kan deze droom betekenen dat je bang bent om af te gaan. Het kan ook aangeven dat je momenteel niet kunt doorbijten of nergens je tanden in kan zetten.
  • Een onvindbare of vreemde WC. Je moet heel nodig naar de WC, maar er is nergens één te bekennen. Of je moet gebruik maken van een heel vies toilet of je ding doen te midden van een heel gezelschap. Dat kan erop duiden dat je in het dagelijks leven een gebrek aan persoonlijke ruimte en privacy ervaart. Het kan ook betekenen dat je moeite hebt emoties te laten gaan, te laten ‘stromen’ als het ware. Een verstopt toilet duidt erop dat je emoties vast zitten en een overspoelend toilet geeft je verlangen weer om je emoties te uiten.
  • Geld. Je kunt op verschillende manieren over geld dromen Aan de ene kant staat het symbool voor (zelf)vertrouwen, succes of normen en waarden. Aan de andere kant verwijst geld naar liefde en genegenheid. Verlies je geld, dan staat dit vaak voor tegenslag in je leven, bijvoorbeeld een zakelijke tegenvaller. Geef je je geld weg, dan heb je momenteel veel liefde te geven. Geven anderen geld weg, dan voel je je tekortgedaan in het ontvangen van liefde. Geld verliezen duidt op de angst voor het verliezen van succes, gezondheid of liefde. Droom je dat je geen geld hebt, dan kan dit betekenen dat je bang bent over het hoofd gezien te worden en je plaats in de wereld te verliezen.
  • Vliegen. Eén van de leukste dromen is dat je kunt vliegen. Misschien neem je wel een sprong en besef je dat je kan zweven. Of spring je naar beneden en blijf je vliegen in de lucht. Op dat moment ervaar je een heerlijk gevoel van vrijheid. Bekijk eens hoe vrij je je voelt in je leven. Wil je jouw vleugels verder uitslaan?

Geloof jij in de betekenis van dromen? Het stilstaan bij wat je droomt kan in elk geval veel inzicht opleveren in je psyche en je gevoel. En daarmee valt altijd iets moois te winnen!

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »