Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 16 Maart 2017

    Wat een kussen voor je doet

    Ben je ook vertrokken zodra je de geur van je kussen ruikt? Maar behalve een fijn slaapmiddel, kan een kussen nog veel meer voor je doen. Want je hoofdkussen is de basis voor een goede nachtrust en een gezond lichaam!

    Ondersteuning van de nek

    Het belangrijkste doel van een kussen is de nek ondersteunen, zodat die geen vreemde buiging hoeft te maken. Zo worden je wervels ontlast en je spieren en bloedbanen niet bekneld. Zonder een hoofdkussen zul je hoogstwaarschijnlijk wakker worden met nekpijn - tenzij je een buikslaper bent. Maar ook een verkeerd hoofdkussen kan nek-, schouderklachten of hoofdpijn veroorzaken. Wat is nu een goed kussen? Dat ligt vooral aan de manier waarop je slaapt!

    Een kussen voor iedere slaaphouding

    Met een kussen wil je een zo recht mogelijk lijn van hoofd en ruggengraat creëren. Zo wordt het hoofd het beste ondersteund. Iemand die op de buik slaapt, heeft dan ook een ander soort kussen nodig dan een zijslaper. Een buikslaper is gebaat bij een dun kussen of helemaal geen kussen, om een rare buiging van de nek te voorkomen. Het hoofdkussen van een zijslaper mag juist steviger zijn en veel volume bevatten. Die extra dikte is nodig om de ruimte tussen het oor en de schouder goed op te vullen. Slaap je op de rug, dan is een dun en zacht kussen weer beter. Behoor je tot de beweeglijke meerderheid en wissel je tijdens de nacht van slaappositie? Kies dan een standaard kussen: niet te dik en niet te dun, om elke houding ondersteuning te bieden. Ten slotte is het voor tv-kijken of lezen in bed goed om een extra, stevig kussen te gebruiken, zodat het hoofd hoger ligt.

    Zacht, hard, dons of schuim?

    Het ligcomfort van een kussen wordt bepaald door de vulling. Deze kan uit één materiaal of een combinatie van materialen ontstaan. Elke vulling heeft bepaalde eigenschappen:
    - Dons. De meest gangbare kussens hebben een vulling van dons. Lekker fluffy en licht. Hoe meer dons erin zit, hoe zachter het kussen. Je kunt een donskussen echter alleen bij de stomerij reinigen.
    - Holle vezel. Ook een synthetisch kussen is zacht en luchtig en kun je bovendien naar wens vormen. Een synthetisch kussen kun je gewoon in de wasmachine wassen.
    - Kapok. Een kapok kussen is iets steviger en biedt meer ondersteuning. Schud dit kussen dagelijks op en lucht hem geregeld om hem goed te onderhouden. Omdat kapokvezels een verkoelende werking hebben, is dit een fijn kussen voor als je ‘s nachts veel transpireert.
    - Wol. Een kussen gevuld met wol is zacht, veerkrachtig en ondersteunend. Omdat wol een hoog absorptievermogen heeft, wordt die niet snel klam. Dat is ideaal voor als je veel zweet. Daarnaast is wol vuilafstotend en bacteriewerend.
    - Schuim. Voor meer stevigheid zorgt een latex kussen. Het veerkrachtige latex vormt zich rondom het hoofd, zodat je nek optimaal wordt ondersteund. Een traagschuim kussen ten slotte is het stevigst en voelt hard aan. Dit kussen is gemaakt van door NASA ontwikkeld materiaal dat de druk gelijkmatig verspreidt. Latex en traagschuim kussens zijn ook als voorgevormd model verkrijgbaar, voor extra ondersteuning van de nek. Omdat ze de temperatuur van het lichaam aannemen, zijn ze niet zo fijn voor nachtelijke zweters.

    Wat is nu het ideale kussen?

    Helaas: het ideale kussen bestaat niet. Wat de één prettig vindt, kan de ander ‘s ochtends een stijve nek opleveren. En een traagschuim kussen ligt misschien in eerste instantie hard, maar zijn wel goed voor je lichaam. Het is vooral een kwestie van uitproberen. En als je een notoire buikslaper bent, kun je dat traagschuim kussen maar beter in de schappen laten liggen. Bovendien staan de ontwikkelingen niet stil en er komen om de haverklap nieuwe kussens bij; van high-tech tot 100% natuurlijk. Eén ding is zeker: er gaat niets boven de geur van je eigen hoofdkussen!

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »