Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Woensdag 29 Augustus 2016

    Telefoon in bed; de effecten

    Me, myself and I

    Veel mensen kennen het wel, ‘s avonds in bed nog even kijken op hun pokkie. Groepswhatsappen. Facebook. Twitter. Kijken hoeveel likes je avondeten op Instagram heeft. Je verhaal updaten op Snapchat voor je vrienden of stiekeme online flirt. Binnen 480 minuten wordt dit ritueel herhaald. We gaan naar bed met onze mobiel en staan er mee op. Narcisme viert hoogtijdagen zonder dat we het door hebben. Niets patat-generatie, niets digitale generatie. De ik-generatie. Ik heb immers meer dan 500 vrienden op Facebook. Wellicht willen we allemaal een beetje übermensch zijn. Nietzsche pleitte al eind 1900 voor meer individualisme in plaats van kuddegedrag. Heeft de 19e eeuwse filosoof uiteindelijk toch (een beetje) gelijk gekregen.
     

    Onmisbaar, voor sommigen gaat het bijna niet: een dagje zonder telefoon. Sterker nog er zijn individuen die zo vergroeid zijn met zijn of haar mobiele apparaat dat een paar uur zonder telefoon al teveel van het goede is. We zijn bang om achter te lopen, nieuws te missen of niet snel genoeg te reageren. Zijn we dan verslaafd aan onze mobiel? Verslaving is een overdaad, onze ruggengraat van een goudvis weerhoudt ons niet meer van de consequenties. De klok rond gebruiken we onze mobiel. Want ook wanneer we slapen ligt onze digitale vriend binnen grijp-afstand. Het liefst onder ons kussen.


    Vierkante ogen

    Schermen van tablets, laptops of smartphones geven vooral blauw licht af. Dit licht geeft je lichaam het signaal dat het ochtend is. Hierdoor maakt je lijf minder melatonine aan. Melatonine is een moeilijk woord voor een hormoon dat je lichaam aanmaakt als je gaat, of probeert te slapen. Je houdt eigenlijk je lichaam voor de gek omdat je hersenen het signaal krijgen dat het ochtend is. Toch kijkt bijna iedereen nog even op zijn of haar mobiel, en is er geen haan die er naar kraait. Elk digitale berichtje dat er op het sociale platform triggert een emotie of beweging in je bovenkamer. Ze worden geheractiveerd en de radartjes in je hersenpan blijven draaien.
     

    Kortom, het meenemen van je mobieltje naar bed is allesbehalve smart. Het verstoort volgens verschillende onderzoeken je nachtrust en slaappatroon. Hoe meer je met je apparaat bezig bent hoe groter de kans op slapeloosheid. ‘’When the light above my head went bam, I can't sleep, something's all over me.

    Greasy, insomnia please release me’’ – Faithless zag het in 2007 al aankomen. De wereld overvallen met slapeloosheid. Om deze muziekquote nog wat kracht bij te zetten is aangetoond dat slapeloosheid een grotere kans op verschillende gezondheidsproblemen leidt. Slaaptekort kan op langere termijn bijvoorbeeld kans geven op hart- en vaatziekten, diabetes of je immuunsysteem verstoren.


    Against the current.

    Zalm, de personificatie van de homosapien. We zwemmen immers toch tegen de stroming in. En zullen ook na het lezen van deze waarschuwingen onze digitale vriend meenemen naar onze koninklijke slaapkamer. Daarom geven we jullie nog een aantal tips mee om je pokkie als vriend te laten fungeren in bed; Deze 4 apps geven inzicht in je slaappatroon en kunnen je wellicht helpen. Data is je vriend; meten is weten.


    Sleep Cycle is misschien wel de meest bekende, meest gebruikte en meest verkocht sleeptracker app. Een app met slimme alarmen en rustgevende geluiden voor het slapen gaan.
    Sleep Bot meet je beweging, neemt geluid op tijdens je slaap (controleren of je snurkt), analyseert de data en geeft trend grafieken.
    Sleep Time biedt geluiden om bij in slaap te vallen en wakker te worden. De betaalde versie kan ook je hartslag meten. 
    Sleep as Android de Android-tegenhanger van Sleep Cycle.

    Slaap lekker!

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »