20 October 2016
Koude voeten in bed
Nu de winter in aantocht is en Sinterklaas bijna weer over de daken loopt, gaan de temperaturen ook omlaag. De goed heilig man heeft vast lekker warme laarzen onder z’n tabberd, maar in bed hou je die laarzen natuurlijk niet aan. Koude voeten in bed zijn dan ook vaak een probleem waar menig mens tegenaan loopt.

Hoe komt het?

Koude voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Maar over het algemeen zorgt een verslechterde bloedsomloop voor die ijsklompjes. Doordat de omgevingstemperatuur daalt, daalt ook de lichaamstemperatuur. Het lichaam moet harder werken om warm te blijven. De bloedvaten trekken door de lagere temperatuur samen, waardoor er minder warmte verloren gaat. Deze samentrekking is bij sommige mensen sterker, waardoor de bloedtoevoer in de voeten afneemt en ze koud worden. Ook je leefstijl kan invloed hebben op het krijgen van koude voeten. Te strakke schoenen en lang in dezelfde houding staan of zitten kunnen hieraan bijdragen. Ook zijn rokers eerder kanshebbers voor koude voeten dan niet rokers, omdat roken de bloedcirculatie verstoort.

Vrouwen hebben er meer last van

Vrouwen hebben vaker last van koude voeten in bed dan mannen. Dit komt onder andere door de hormoonspiegel en de vetverdeling. Het is eigenlijk heel simpel, vrouwen hebben van nature meer vet en minder spiermassa dan mannen. En die spiermassa produceert warmte, waardoor mannen het over het algemeen minder snel koud hebben. Het meer vet hebben heeft ook een voordeel. Bij vrouwen is vet namelijk beter verdeeld dan bij mannen. En nee vrouwen, jullie zijn niet dik. Het is alleen maar erg handig. Dit zorgt er namelijk voor dat in het vrouwelijk lichaam het bloed beter vervoerd wordt naar de belangrijke organen, wat een handig overlevingsmechanisme is. Maar er kleeft ook een nadeel aan deze handige feature van moeder natuur: er komt minder bloed bij de uiteinden van het lichaam, waardoor de handen en voeten vaak het kind van de rekening zijn en sneller koud worden.

Wat kan je eraan doen?

Wanneer je een partner hebt zou je je ijsklompjes eventueel aan hem of haar op kunnen warmen. Daarbij moet gezegd worden dat dit op eigen risico geschiedt. Het kan zijn dat de partner in kwestie er niet gezelliger op wordt. Daarom zijn hier nog een aantal alternatieven op een rijtje om voor eens en altijd van die ellendige koude voeten in bed af te komen:

Trek lekkere warme sokken aan. Het schijnt dat grootmoeders goed met breinaalden overweg kunnen, dus vraag je oma of ze een stel dikke wollen sokken maakt en jij hebt in de winter lekkere warme voeten in bed.


Beweging van de voeten stimuleert de bloedcirculatie. En met bewegen hoef je niet meteen te denken aan het lopen van een marathon, maar simpel op je tenen gaan staan en heen en weer bewegen is al voldoende. Je zult merken dat het bloed richting je tenen stroomt en dat ze langzaam ontdooien.

Neem een wisselbad van warm en koud water. Pak twee teiltjes, vul de ene met warm water en de andere met koud water. Ga in een luie stoel voor de tv zitten en doe afwisselend je voeten van in het warme en koude bad.

Maak een kruik voor in bed. Als je geen kruik in huis hebt, kan je ook een frisdrankfles met heet water vullen en daaromheen een handdoek wikkelen. Zorg er wel voor dat je de fles goed afsluit, om lekken te voorkomen.

Masseer je voeten. Dit stimuleert de bloedsomloop. Mocht je partner het vervelend vinden dat je je koude voeten aan hem of haar opwarmt, kan je altijd vragen of hij of zij deze massage uitvoert. Een win-winsituatie toch?
 

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »