25 October 2016
Huisdieren in bed
Een huisdier kan zorgen voor veel vermaak en gezelligheid. Als je thuis komt na je werk en Fifi komt je vrolijk kwispelend tegemoet, is dat natuurlijk een mooi moment van de dag. Fifi is trouwens een willekeurig gekozen naam, die vaak aan een hond toegedicht wordt. Je kan er ook Kees de parkiet, Koos het konijn of Tamara de wandelende tak lezen, het is inwisselbaar. Het verschil is dat deze dieren niet vaak kwispelend op je af zullen lopen.

Afijn, het wordt avond en het is dan vaak tijd om op bed te gaan. Je zit heerlijk voor de tv te knuffelen met je huisdier en het is zo knus, dat je besluit om je huisdier mee op bed te nemen. Een logeerpartijtje is altijd gezellig, niet waar?

Kleine ongewenste vriendjes

Maar is dat wel een goed idee, je huisdier mee op bed nemen? Hier zijn de meningen over verdeeld. In mei dit jaar schreef de Britse krant The Huffington Post dat uit recent onderzoek is gebleken dat je oogproblemen kan krijgen van het slapen met je huisdier. Rondom de ogen van je hond of kat leven kleine mijtjes die wel van een nachtelijk avontuurtje houden. Wanneer je lekker ligt te slapen samen met je hond of kat, marcheren deze kleine diertjes van het dier naar de mens. Overdag heb je hier geen last van, omdat ze niet van licht houden en pas actief worden als het licht uitgaat. Deze kleine vriendjes vinden je wimpers wel een lekker plekje om zich te settelen, omdat die zo heerlijk vochtig zijn. Je krijgt hierdoor last van jeuk, zwellingen en op lange termijn kan je er zelfs permanente oogschade aan over houden. Je moet hierbij denken aan wazig zicht en droge ogen. Best vervelend dus.

Hygiëne

Ook op hygiënisch vlak is het misschien niet zo’n verstandige keus. Neem bijvoorbeeld een kat. Katten wassen zich te pas en te onpas. Tijdens deze schoonheidsroutine verliest de kat veel huidschilfers, haren en speekseldeeltjes. Deze komen niet alleen op het dekbed terecht, maar ook in het matras. Wanneer je je huisdier dus vaak meeneemt naar bed, hopen deze huidschilfers zich op en is de kans op allergische reacties groot. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vlooien en andere bacteriën die een huisdier met zich meebrengt. Deze kunnen de kans op huisstofmijt vergroten.

Verstoorde nachtrust

Ook kan een huisdier zorgen voor een mindere nachtrust. En dan moet je niet alleen denken aan die slaapwandelende takken die je uit je slaap houden. Wat overigens natuurlijk erg storend is. Wanneer een hond of kat wakker wordt, helpt een slaapliedje zingen vaak niet echt. Ze kunnen dan gaan spelen in je kamer en je aandacht vragen. Ook zijn het beweeglijke slapers. Wanneer je in een diepe slaap zit en daaruit wakker wordt gemaakt, zal je merken dat je de volgende ochtend minder uitgerust bent en de dag niet vol energie kan beginnen.

Wel lekker knus

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan een huisdier in bed. Zoals je lekker voor de tv lag te knuffelen met je hond, zo kan je ook heerlijk kroelen met het beest in bed. Het kan een gevoel van veiligheid geven en vertrouwdheid. Een huisdier wordt soms gezien als een lid van de familie, die overal bij betrokken wordt. Dat is ook helemaal niet vreemd. Dus mocht je ervoor kiezen om Fifi niet in z’n mandje te laten slapen, let er dan in elk geval wel op dat je je beddengoed regelmatig verschoont en wast op een hoge temperatuur.
 

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »