Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 29 April 2017

    Hoe slapen dieren? 11 leuke feitjes

    Wij nestelen ons ‘s avonds in een zacht bed, onder een warm dekbed en met ons hoofd gevleid op een donzig kussen. We trekken er zelfs speciale nachtkleding voor aan - of trekken alles uit. Hoe anders gaat het in de dierenwereld! Zij hebben geen bed, zelfs geen een aparte slaapplek. Of ze blijven gewoon staan, vliegen of zwemmen terwijl ze slapen. Daarnaast bereiken lang niet alle dieren de REM-slaap, terwijl dit voor ons mensen juist de belangrijke slaapfase is. Hier 11 interessante feitjes over slapende dieren!

     

    Slapende leeuw

     

    11 feitjes over hoe dieren slapen

    1. Je geliefde poes is overdag misschien een slaapkop, maar schuimt ‘s nachts de straten af op zoek naar een prooi. De gemiddelde huiskat slaapt overdag 13 tot 14 uur om ‘s nachts op jacht te gaan. Ook de wilde familieleden van de kat - zoals de tijger, leeuw en het luipaard - slapen vooral overdag. Omdat zij bovenaan de voedselketen staan, hoeven zij niet de hele tijd waakzaam te zijn om zichzelf te beschermen.
    2. Dolfijnen kunnen tegelijk slapen én wakker zijn. Bij dolfijnen is het mogelijk dat de ene helft van hun hersenen slaapt (maar niet de REM-fase bereikt), terwijl de andere helft wakker is. Zo kunnen dolfijnen tijdens het slapen zwemmen, of tijdens het zwemmen slapen!
    3. Paarden slapen soms staand. Doordat hun benen ‘op slot’ kunnen, vallen ze dan niet om. Paarden slapen op deze manier zodat ze meteen kunnen wegrennen als er gevaar dreigt. Tijdens de staande slaap komen ze echter niet in de REM-fase; dat kan alleen als ze gaan liggen om te slapen.
    4. Als prooidier in het wild heb je het sowieso niet makkelijk. Je kunt nooit lang slapen of in de meest vreemde houdingen of op verscholen plaatsen. Zo slaapt een Afrikaanse beerbaviaan op zijn hakken, helemaal in de top van een boom of een andere onbereikbare slaapplaats. Alles om zover mogelijk buiten bereik van roofdieren te zijn. 
    5. Vleermuizen slapen altijd ondersteboven en ook dat is vanwege de veiligheid. Vanuit deze stand kunnen ze namelijk het snelst wegvliegen bij gevaar. Hun vleugels zijn niet sterk genoeg om op te vliegen; daarom moeten zij zich eerst kunnen laten vallen.
    6. Een giraffe krult zijn enorme lichaam helemaal op als die gaat slapen. Hij draait zijn lange nek zó dat zijn hoofd op zijn rug of grond kan rusten. Daardoor lijkt een slapende giraffe soms net op een krakeling.
    7. Er zijn veel dieren die erg lang achter elkaar kunnen slapen; denk aan de beer met zijn winterslaap. Maar de langste slaper van allemaal is de slak. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij extreme temperaturen of andere noodsituaties, kan een slak drie jaar lang slapen zonder iets te eten!
    8. Heb je een hond, dan heb je vast weleens gezien dat hij met zijn poten gaat trappelen als hij lekker ligt te slapen. Zou hij dan een konijn achterna zitten in zijn dromen? Ook het vogelbekdier maakt dergelijke bewegingen in zijn slaap. Deze bewegingen zijn in feite exact hetzelfde als bij het doden van zijn prooi, een schaaldier.
    9. Eén van de grootse slaapkoppen van het dierenrijk is de koala. Een koala is maar 2 tot 6 uur per dag actief. Tijdens deze uren is hij vooral bezig met het eten van eucalyptusbladeren en voortplanting. Door hun geringe voedingsinname hebben koala's simpelweg geen energie om langer dan een paar uur per dag wakker te zijn.
    10. Een albatros kan slapen tijdens het vliegen.
    11. Ook mieren slapen; zelfs de werkers. Je kunt het alleen haast niet zien. Uit een onderzoek bij rode vuurmieren is gebleken dat de werkmieren 253 slaapperioden per dag hebben, elk van ongeveer 1,1 minuut.

     slapende giraffe

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »