06 October 2016
DIY: speelgoedzak & speelkleed in 1!
Voor ieder huishouden met kleine kinderen is deze speelgoedzak annex speelkleed een ideale oplossing. En je kunt hem makkelijk zelf maken van een dekbedovertrek dat je niet meer gebruikt. Als je een lichte vulling gebruikt, zit je kind bovendien lekker zacht tijdens het spelen. Uitgespeeld? Dan pak je het kleed in één beweging samen en zit al het speelgoed er weer in. Handig!

Maak je eigen speelgoedzak annex speelkleed!  
 

Wat heb je nodig?

• 1-persoons dekbedovertrek (140x200 cm)
• schaar
• rolmaat
• veel spelden
• naaimachine (heb je geen naaimachine, gebruik dan een fijne naald)
• garen
• 5 meter stevig koord van ca. 5mm dik
• grote veiligheidsspeld
• optioneel: ca. 1,5 meter fiberfill vulling (bij de meeste stoffenwinkels verkrijgbaar)

 

DIY Speelgoedzak

 

Hoe ga je te werk?

1. Knip van beide zijkanten van het dekbedovertrek een strook van 7 cm breed  en 200 cm lang af. Je houdt dan de voor- en achterzijde van het overtrek van 126 x 200 cm over. Knip uit zowel de voor- als de achterzijde een vierkant stuk uit van 126 x 126 cm. Leg de vierkanten met de achterzijden op elkaar.

 

DIY Speelgoedzak

 

2. We gaan de vierkante lappen stof nu tot een cirkel knippen. Vouw de stof zoals op foto 2. Meet de kortste zijde van de gevouwen stof op, dit is ca. 63 cm. Meet dit ook uit op de langste zijde van de stof en zet een klein streepje op 63 cm. Zet eventueel ook in het midden van de stof een streepje bij 63 cm. Knip met een lichte boog toe naar het streepje op de lange zijde. Als je de stof nu uitvouwt, heb je 2 mooie cirkels.

 

DIY Speelgoedzak

 

3 (optioneel). Leg de fiberfill tussen de 2 cirkels in en knip langs de stofranden de overtollige fiberfill af (zie foto 3). Speld een kruis op de cirkel, zodat de vulling niet kan verschuiven. Stik het kruis vast+ met de naaimachine (of als je die niet hebt, met de hand). Hierdoor blijft de fiberfill mooi op zijn plek als je de zak straks gaat gebruiken. Als je geen fiberfill gebruikt kun je de stap van het doorstikken over slaan. Verwijder de spelden.

 

DIY Speelgoedzak

 

4. Pak de smalle stroken stof erbij die je van de zijkanten van het dekbedovertrek hebt afgeknipt. Knip de dicht gestikte randen aan de bovenzijde eraf. Vouw de stroken open en vouw de korte kanten ca. 1 cm om. Vouw nog een keer om en speld vast (zie foto 4). Vouw de lange kanten van de strook ook 1 cm om (1 x is voldoende) en speld ook vast. Stik de zomen aan alle kanten met de naaimachine (of met de hand) vast.

 

DIY Speelgoedzak

 

5. Vouw de stroken om de rand van de stofcirkel heen en zorg dat ze de cirkel met ongeveer 2 cm overlappen (zie foto 5). Elke strook is goed voor een helft van de cirkel. Houd aan beide kanten van de cirkel een opening tussen de stroken over van ca. 2 cm. Speld de stroken goed vast (ga door de fiberfill heen) en houd ongeveer 2 cm afstand tussen de spelden. Zorg ervoor dat de voorzijde en achterzijde van de strook op dezelfde hoogte zitten. Door deze stroken rijg je straks het koord.

 

6. Stik de stroken vast met de hand of naaimachine. Doe het op een rustig tempo dan krijg je het beste resultaat. Knip alle losse draadjes weg en verwijder de spelden. Maak aan het uiteinde van je koord een veiligheidsspeld vast en rijg het koord door de tunnel (zie hierboven).

 

DIY Speelgoedzak

 

7. Leg de zak helemaal uit. Houd ongeveer 10 cm koord over en knip de rest af. Knoop de uiteindes van het koord aan elkaar. Als je de knoop niet zichtbaar wilt hebben, kun je deze in de tunnel schuiven. Trek het koord aan bij de 2 openingen en sluit de zak. Voilà, je speelgoedzak is klaar!

 
PS: Wij gebruikten hiervoor het Dekbedovertrek Cloudy van COVERS & CO!

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »