Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
    Mariëlle Blokzijl - Donderdag 24 Februari 2017

    De slaap voor succes... bestaat die?

    Of we nu president zijn van Amerika of niet, slapen moeten we allemaal. Alleen kan de slaapstijl nogal verschillen. En het lijkt wel of mensen aan de top er een nogal afwijkende slaappatroon op na houden. Dat brengt ons bij de vraag: bestaat er een slaap voor succes?

    Weinig slaap voor President Trump

    Volgens president Donald Trump bestaat die zeker. En die wordt vooral gedefinieerd door een gebrek aan slaap. Zo pochte hij tijdens zijn campagne in Illinois: ‘Ik heb een geweldig karakter voor succes. Ik ben geen grote slaper; drie uur, vier uur, lig ik te woelen en te draaien en dan - biep-biep-biep - wil ik weten wat er allemaal gebeurt.’ Dit verklaart in ieder geval zijn nachtelijke Twitter sessies. Trump zelf draagt zijn verminderde behoefte aan slaap toe aan zijn verhoogde testosteron levels. Echte mannen hebben blijkbaar niet veel slaap nodig! (foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS)


     

    De slapeloze elite

    Trump is niet de enige succesvolle figuur die functioneert op een korte nachtrust. Tot de ‘slapeloze elite’ behoorde bijvoorbeeld ook Thomas Edison. Hij staat erom bekend dat hij maar drie tot vier uur sliep per nacht. Ook Winston Churchill bracht slechts korte bezoekjes aan dromenland. Wat ze allebei wel deden, was een middagdutje. Churchill was er zelfs beroemd om. Hij sliep elke middag, het liefst twee uur lang. Zo zei hij: ‘De natuur heeft nooit bedoeld dat men werkt van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht zonder die verfrissing van een gezegende vergetelheid die, zelfs als duurt die slechts twintig minuten, voldoende is om alle vitale krachten te vernieuwen.’ Een andere slaapgewoonte van Churchill was om de dag vanuit bed te beginnen. Om meteen met zijn werk te kunnen beginnen, had hij een bed in het House of Parliaments staan. Behalve ontbijten nam hij hier zijn correspondentie door en dicteerde aan zijn secretaresse.


    Slapen op het slagveld


    Napoleon was een krijgsheer die dagenlang achter elkaar op het slagveld kon staan, zonder een moment te verslappen. Wat hij ook heel goed kon, was snel in slaap vallen, op iedere plek en elk gegeven ogenblik. Zelfs al stond de strijd op het punt van losbarsten en knalden de kanonnen vlakbij, dan nog kon Napoleon slapen als een roos. Deze eigenschap kunnen we toeschrijven aan zijn enorme zelfvertrouwen. Ook van Edison is bekend dat hij overal kon dutten. Eén van zijn collega’s zei eens dat zijn ‘talent voor slapen even groot is als zijn talent voor uitvinden. Hij kan overal, altijd, op alles in slaap vallen.’ Een foto van Edison terwijl hij een dutje doet op zijn werkbank bevestigt dit verhaal.

     
    Edison doet dutje op werkbank
     

     

     

    Microdutje met een sleutel

    De excentrieke schilder Salvador Dali heeft zijn talent volgens hemzelf grotendeels te danken aan een bijzondere dutmethode. Zijn ‘slumber with a key’ (sluimeren met een sleutel) was een microdutje van minder dan een seconde. Dali gebruikte hiervoor een zware metalen sleutel die hij tussen de duim en wijsvinger van zijn linkerhand hield. Op de grond onder zijn hand legde hij een omgekeerd bord. Op het moment dat Dali in zijn stoel in slaap viel, gleed de sleutel uit zijn hand met een harde knal op het bord. Hierdoor sliep Dali nooit langer dan een seconde. Volgens hem was dit dé manier om zijn ‘gehele fysieke en mentale gesteldheid te revitaliseren’. Het idee zou afkomstig zijn van de Kapucijner monniken en werd ook door Albert Einstein uitgeoefend. De wetenschap heeft inmiddels bevestigd dat tijdens de eerste slaapfase inderdaad je creativiteit wordt losgemaakt. De moeite waard om eens te proberen, misschien schuilt er wel een artiest of uitvinder in jou!



    Bestaat er nu zoiets als een slaap voor succes? Waarschijnlijk niet. Maar mensen die gedreven worden door ambitie en alles uit 24 uur willen halen, hebben geen tijd om te slapen. Om die schade in te halen, nemen ze een dutje. En nu de wetenschap heeft bevestigd dat een dutje wonderen doet voor je creativiteit en productiviteit, is hiermee het geheim van de slapeloze elite ontrafeld!

    Lees het in onze blog

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »